Autor: Shejkh Salih el-Feuzan

Burimi: http://www.alfawzan.af.org.sa/node/3533

Pyetje:

Allahu ju dhëntë të mira, Shkëlqesi Juaj, ky pyetës thotë: “Ka prej tyre që thonë se ne e adhurojmë Allahun ngase ndjejmë dashuri për të, jo se kemi frikë nga ndëshkimi i Tij, apo se e duam shpërblimin e Tij.” Kush janë këta (që e thonë këtë), dhe cili është gjykimi për këtë mendim të tyre?

Përgjigje:

Ky është mendimi i Sufistëve, dhe është devijim – Allahu na ruajttë – dhe kjo bie ndesh me metodologjinë e Pejgamberëve.

إِنَّهُمْ كَانُوا يُسَارِعُونَ فِي الْخَيْرَاتِ وَيَدْعُونَنَا رَغَبًا وَرَهَبًا ۖ وَكَانُوا لَنَا خَاشِعِينَ

“Me të vërtetë, ata nxitonin për vepra të mira dhe Na luteshin, me shpresë e frikë dhe ishin të përulur ndaj Nesh.” El-Enbija, 90

أُولَـٰئِكَ الَّذِينَ يَدْعُونَ يَبْتَغُونَ إِلَىٰ رَبِّهِمُ الْوَسِيلَةَ أَيُّهُمْ أَقْرَبُ وَيَرْجُونَ رَحْمَتَهُ وَيَخَافُونَ عَذَابَهُ ۚ إِنَّ عَذَابَ رَبِّكَ كَانَ مَحْذُورًا

“Vetë ata që u luten (sikur Isaut – birit të Merjemes, Uzejrit, engjujve) kërkojnë t’i afrohen Zotit të tyre, madje edhe më të afërtit, duke shpresuar mëshirën e Tij dhe duke iu frikësuar dënimit të Tij. Me të vërtetë, nga dënimi i Zotit tënd duhet të ruhet gjithkush.” El-Isra, 57

Prandaj, kanë thënë:

“Ai që e adhuron Allahun vetëm me frikë është Kharixhij (prej sektit të Khauarixhëve).”

“Ai që e adhuron Allahum vetëm me shpresë, ai është prej Murxhijve.”

“Ai që e adhuron Allahun vetëm me dashuri, ai është prej Sufijve.”

“Dhe ai që e adhuron Allahun me dashuri, frikë dhe shpresë, ai është besimtar që e veçon Allahun (në adhurim).”

Video në AudioSelefi.org

Përktheu: Jeton Shasivari